cdcd_logo_albastru

campanie1

Centrul de Voluntariat Cluj Napoca a mobilizat în luna februarie 16 organizații nonguvernamentale și 194 de voluntari, care s-au implicat în “Campania No Hate Speech de la A la Z” și au organizat 16 evenimente publice, prin care au susținut lupta împotriva discursului instigator la ură.
189 de voluntari, coordonați de cele 16 organizații beneficiare în proiectul “Managementul Voluntarilor de la A la Z”, au dedicat 1934 de ore pentru a realiza 16 evenimente publice de conștientizare a publicului cu privire la efectele pe care le are discursul instigator dar și pentru a crea contexte în care persoane expuse discriminării să poată să intracționeze și să comunice cu cei care folosesc un limbaj discriminator față de persoane cu dizabilități fizice și mentale, rromi, persoane private de libertate, consumatori de droguri, bolnavi de HIV, persoane care suferă de boli incurabile în fază terminală sau persoane discriminate pe criterii de vârstă.
1583 de beneficiari direcți ai campaniei au participat, în cele 16 locații în care au avut loc evenimentele, ca spectatori la patru piese de teatru forum și teatru de improvizație, cititori în două în biblioteci vii, participanți la o cafenea publică, participanți la evenimente anti bullying în școli, participanți la dezbateri și ateliere de creație colaborativă cu grupuri discriminate (persoane cu dizabilități sau persoane private de libertate) sau au fost vizitatori la expoziții în care au fost expuse rezultatele atelierelor de creație sau vizitatori la expoziții Photovoice.
Pe parcursul celor 21 de zile de campanie, 10 creații artistice, realizate de deținute ale peniteciarului Târgșor împreună elevi ai Liceului de Arta Carmen Sylva, au fost expuse într-un centru comercial din Buzău, 21 de persoane suspuse constant discriminării (persoane cu diverse forme de dizabilitate, foști consumatori de alcool, rromi, etc.) au devenit cărți în bibliotecile vii organizate în București și Sfântu Gheorghe. Peste 190 spectatori la piesele de teatru realizate în Iași, Deva, Giubega și București au căutat soluții pentru rezolvarea problemelor legate de discriminarea pe criterii etnice legate de sex sau orientarea sexuală expuse în cele 4 piese. 52 de tineri au participat la o cafenea publică în Piatra Neamț și la un atelier în Sibiu, unde au dezbatut teme legate de discriminarea pe criterii de vârstă și respectiv modalități de diminuare a climatului de stigmă și discriminare asociată persoanelor cu dizabilități, în special psihice și intelectuale. Peste 1000 de elevi din 48 de clase de liceu din Năsăud, Satu-Mare și București s-au implicat în Campania “No hate Speech de la A la Z” și au reazliat afișe prin care au transmis mesaje se susținere a campaniei. 10 persoane cu dizabilități au colaborat cu 42 de elevi din Târgu Mureș și au realizat creații artistice împreună, dar mai mult decât atât au avut ocazia să interacționeze direct și să-și demonteze diverse prejudecăți.
“Vă împărtășesc cu drag că am fost la piesa de Teatru Forum din Iasi. Excepțională transpunerea unei situații discriminatorii, minunat mijloc de intervenție social, exceptionlă echipa de non-actori și minunați spect-actorii care au intervenit pentru schimbare.” A declarat Elena Zanet spectator la piesa de teatru forum din Iași, de profesie bibliotecar.
Campania națională s-a desfășurat în 12 județe din țară în perioada 9-28 februarie și s-a înscris în campania “No Hate Speech” inițiată de Consiliul Europei. La nivel național, camania a fost coordonată de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului “Managemenul Voluntarilor de la A la Z”
Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se derulează din luna aprilie 2014 până în luna martie 2015 și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca în cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat și IOGT Tippetue din Norvegia.
Pentru infomații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.

Related Posts